Röjås Jonas - Epilog
Titel: Epilog
Artist:
Röjås Jonas
Katalognr:
NTCD04
Pris: 150:-
Antal:
 

  innehåll


spår
  titel provlyssna (ca 1 min)
1
  Pekkos Pers brudmarsch
2
  Klâbblåt’n
3
  Farôs lisslâ
4
  Karinôs polskâ - trall
5
  Karinôs polskâ - fiol
6
  Om Mikaelidagen
7
  Bingsjöpolskan
8
  Vill int’ du så vill fôll je - trall
9
  Vill int’ du så vill fôll je - fiol
10
  Emigrantvisan
11
  Polska efter Köpman
12
  Je skull’ fôll ut å friâ i natt - trall
13
  Je skull’ fôll ut å friâ i natt - fiol
14
  Polska efter Dräng Jerk
15
  Je kân fôll undrâ
16
  Minns du hur vi lekte  
17
  Höök Olles vals  
18
  Skålbâsslåt’n
19
  Gas-på-polska  
20
  Vi få’m fôll - trall  
21
  Vi få’m fôll - fiol  
22
  Jiss kristôs tä va roli’
23
  Mormors vaggvisa  
24
  Jann Hansôs
25
  Tre strômmingâr - trall
26
  Tre strômmingâr - fiol  
27
  Finn Hansôs gånglåt
28
  Polskor  
29
  Havamal  
30
  Långlilek  
31
  Födelsedagsvisan – Gråtlåt’n


  mer information

Röjås Jonas: Epilog

Röjås Jonas (1921-1989) från Boda i Dalarna var en av den svenska folkmusikens största spelmän någonsin. Han gick ur tiden 1989 men är än i dag, nästan 20 år senare, en oerhört viktig förebild för många av dagens svenska fiolspelmän. Nordic Tradition är stolta att kunna presentera den första fullängdsskivan någonsin med Röjås Jonas! Merparten av materialet är inspelat av Jonas själv under tidigt 1970-tal, just innan den stora folkmusikvågen satte fart, och är en fantastisk dokumentation av en av folkmusikens legender!

Medverkande:

Röjås Jonas fiol, sång

Hemsida: www.myspace.com/rojasjonas »


  recensioner

”Jag trodde mig ha hört det mesta i spelmansväg – det hade jag inte. Som en bomb slår fiolmusiken från spelmannen Röjås Jonas ner i hjärta och dansben. Med energi, fart och en pockande timing skapar han ett otroligt tryck i sin musik. Låten ”Långlilek” är en monumental svensk urblues. Så genetiskt blåtonad och tyngd av vemod att det svartnar för ögonen. [...] Röjås Jonas har ett fett, fylligt och makalöst drivande fiolspel som han blandar med dansande trallar. Sist sjunger och spelar han en folkmusikens miniopera. Den gripande och tårdrypande ”Födelsedagsvisan – Gråtlåt’n” där ett tryggt väggur tickar fram tid och takt mellan födelse och död.”

- Lars Åbom, Corren (betyg: 5/5)


”Röjås Jonas gick bort för snart 20 år sedan. Ursprungligen från Boda i Dalarna, en spelman som med sitt spel blivit en stor inspirationskälla för senare fiolspelare. Varför är inte svårt att höra på de här inspelningarna från tidigt 1970-tal; det finns en speciell närvaro, en speciell frasering, en speciell kraft som hela tiden driver framåt, som hela tiden söker rytmen, rytmer, dansen och känslan. Det urtypiska vemodet tillsammans med det vitala, livsbejakande, lyckliga – allt samlat i ett stråkdrag. Det är bitvis väldigt vackert, det är hela tiden, trots att det kan bli rätt mycket med 31 spår av fela på en platta (även om det också finns sång och trallar, oemotståndliga), pockande på uppmärksamhet. Oavsett om man gillar polkor eller inte, oavsett om man säger sig tröttna av fiolers gnäll, kan man inte värja sig för kraften hos Röjås Jonas spel. Framför allt är det en länk mellan det forna och det nya. En kulturgärning av Nordic Tradition.”

- Magnus Sjöberg, Groove.se


”Det är lika bra att säga det från första början: det här är en av de viktigaste spelmansutgivningarna på länge. [...] Då jag tidigare bara strölyssnat på Röjås Jonas i lite duospel på några samlingsskivor så drabbas jag, precis som så många andra före mig, av urkraften i Jonas spel. Låtarna är egna inspelningar, de flesta från början av 70-talet. En 50-åring spelar på toppen av sin förmåga, tonen och anslaget är lika magiskt som tretakten i polskorna, fotstampet tungt som bly.
Jonas trallar i sju låtar, jag försöker värja mig mot det knätofsiga "didelidudelidej" men han låter majestätisk även här. Den sedvanliga trötthetn i öronen efter 20-30 sololåtar på fiol vägrar infinna sig. En musikintresserad kamrat frågade mig för några år sedan på vilken skiva han kunde hitta riktigt bra ursprunglig spelmansmusik, "the blues liksom". Något bra svar gav jag aldrig då, men nu vet jag.”

- Lars Lind, Lira


”Det gjennomgående inntrykket er at Röjås Jonas har formet sitt eget uttrykk, sin egen stil, en umiskjennelig musikalsk signatur han setter på musikken. Fellesnevneren er polsdansens energiske, lette, hoppende og dansende preg. Utøveren kan ikke ha vært noen melankolikertype, da livsglede og overskudd preger opptakene. Alle sporene er nøye tilmålt i tid, her er ingen overflødig pynt. I stedet er toner og overganger flott modulert og ørsmå kunstpauser danner perfekte tause virkninger i etterslagene (lytt til spor 22 m.fl). Kontrasten og overraskelsen blir desto større når den skjøre, krystalline Mormors vaggavisa (23) plutselig punkterer overflødigheten og bringer tankene innover og hinsides dansens og utfoldelsens livsbekreftelse. Et vakkert øyeblikk.

Nordic Tradition har med denne utgivelsen bekreftet sin posisjon som et av Skandinavias mest interessante, nye plateselskaper. Jeg anbefaler denne plata - og deres øvrige repertoar til alle som interesserer seg for og sysler med folkemusikk i broderlandene.”

- Bjørn Hovde, Groove.no  pressmaterial

Skivomslaget som högupplöst (600 dpi) jpeg, RGB ca 750 kb) - Kontakta oss om du behöver bilden i annat format (TIFF, PDF etc)!

Pressbilder: