På väg
Titel: Timber!
Artist:
Maria Jonsson, Ian Carr & Mikael Marin
Katalognr:
NTCD09
Pris: 150:-
Release: 1/12 2007
Antal:
 

  innehåll


spår
  titel - klicka på spårnamnet för att ladda ner lyssningsexempel som mp3 längd
1
  Kvarnbergspolska 4.21
2
  Kvarnbergshalling 3.30
3
  GI-polskan 4.37
4
  Top of a mountain 3.16
5
  Brudpolska till Anna 4.12
6
  Grebe 4.11
7
  Old man waltz 3.27
8
  Spel-Erik 4.30
9
  Alfred Nilsson 2.18
10
  Andreas Lång 3.43
11
  En fot i graven 4.02
12
  Bäst-före-schottis / Färsk schottis 4.33
13
  Inte sova 3.43
14
  Marsch 3.27


  mer information

Jonsson, Carr & Marin: Timber!

Nyskriven, lyhörd och otroligt svängig folkmusik av bästa märke med tre suveräna musiker från den svenska och europeiska folkmusikscenen! Maria Jonsson (Svart Kaffe), Ian Carr (Swåp, Kate Rusby) och Mikael Marin (Väsen) har gått på musikalisk upptäcktsfärd och utforskar nya vägar tillsammans. Resultatet är minst sagt imponerande!

Medverkande:

Maria Jonsson viola d'amore
Ian Carr gitarr
Mikael Marin 5-strängad viola, violino grande

Hemsida: www.myspace.com/timber3 »


  recensioner

"Det roligaste med skivan är att elva av de 14 låtarna är gjorda av nån i trion. Jonsson, Carr och Marin visar att det går att göra ny svensk folkmusik intressant, och spännande utan att förlora traditionerna. Timber! gör skäl för utropstecknet."- Hans Bloom, Dalademokraten


"Folkmusikgrupper med den här sättningen - två fioler och en gitarr - har det blivit ganska gott om. [...] Men sällan låter det så här kompetent och snyggt. Ian Carr spelar gitarr med ett närmast keltiskt driv, Mikael Marin, som oftast spelar med Väsen, och Maria Jonsson tar sig friheter med fiolerna. Även om repertoaren mestadels består av gamla svenska låtar passar den här skivan allra bäst i världmusik-kategorin. Här finns nästan inget av det antikvariska tänkande som präglar många svenska folkmusikutgivningar, på ont och gott. Den här trion verkar mest vilja ha roligt."
 
- Po Tidholm, DN (Betyg 4/5)


"En supergrupp är född! Ta en del Väsen (Mikael Marin), en del Swåp (Ian Carr) och rejält med Svart Kaffe (Maria Jonsson) så har en ny grupp fötts. [...] Två fioler och en gitarr börjar nästan kännas traditionellt och varför inte? De flesta låtar är ändå egna och det är precis som skivomslaget utlovar - ny svensk folkmusik. Fräscht och friskt med ett starkt driv från Ian Carrs gitarr i botten. När också Mikael Marin ibland behandlar sin fiol som nästintill ett slagverk så blir det spelmansgroove av högsta klass. Speciellt Jonssons och Carrs Grebe är folkmusik rakt in i nästa decennium. Att alla tre är fantastiska musiker är självklart på något vis, Nordic Tradition håller en genomgående hög nivå på sina utgivningar."

- Lars Lind, Lira Musikmagasin


"Ta två svenska fiolspelemän och en gitarrist med sina rötter i keltisk folkmusik. Kombinationen blir både vacker och spännande. För Jonsson, Carr och Marin fångar lekplatsens lekfullhet men behåller havets ständiga möte med klippan. Det här är musik att både dansa till och stilla njuta av till en ljummen bris i sommarnatten.

Det är musik med humor och värme. Lyssna bara på GI-polskan. Det är musik med koppling till musikernas egen vardag och familjer. Här har barnen gett inspiration till låten En fot i graven. Men traditionen finns där också. Både från Dalarna, Medelpad och Västerbotten.Klangen är både djup och levande. Gitarren sköter både rytm och melodi, och den får sällskap av både viola d’amore, femsträngad altfiol och violino grande. Det mörka och ljusa möts i både dur och moll. En lekfull och levande skiva. Som en rolig film med allvarlig klangbotten."

Peter Dahlgren, Dagensskiva.com (Betyg 8/10)


"Maria Jonsson (viola d'amore), Ian Carr (gitarr) och Mikael Marin (femsträngad altfiol/violino grande) bjuder på 14 spår av högklassig och till största delen nyskriven folkmusik. Samspelet och lyhördheten är så stark att, trots att sång saknas, tankar och känsla går till Stings och Edin Karamazovs CD med John Dowland-tolkningar ("Songs From The Labyrinth") och det är framför allt "Brudpolska till Anna" som pekar ut det flerhundra­åriga musikaliska landskapet. Till och från har trion arbetet med låtarna på "Timber!" och öron och rytmkropp hos lyssnare får sitt lystmäte."

- Bengt Söderhäll, Gefle Dagblad


 "I don't know where the band got its name from, but I'd say that the band, even in its original songs, is deeply rooted in the soil of tradition like an old tree, but like the best firewood they are lighting a fire that is burning for hours."

- FolkWorld


"Timber! is an instrumental album with a big sound and lots of energy. The fourteen tracks (three traditional, eleven by the band) are a catchy mix of joyful and quirky melodies, executed with bravado, beauty and skill. Who said that the days of guitar and fiddle bands were numbered?"
- Rock'n'Reel Magazine, UK
  pressmaterial